« Wat is de trend in de stand?»

Gepubliceerd op 15-01-2015

Column geplaatst in Rent It 01-2015

Peter van Os is onafhankelijk adviseur voor beurs- en tentoonstellingsinrichtingen. Met zijn bedrijf Expobull ‘ontzorgd’ hij exposanten, standbouwers en (beurs)organisatoren. Daarnaast is hij zelfstandig eventmanager met parate kennis van alle beursgebouwen in Nederland en België. De vele tientallen jaren ervaring die Peter met zich meedraagt en zijn visie op de toekomst van de verhuursector in het algemeen en specifiek de beurs- en tentoonstellingsverhuur, deelt hij met de lezers van Rentit. Van deze editie stelt onze redacteur hem in elke uitgave een vraag en u, de lezer, mag beoordelen:

 

Titel : Weet Peter het beter?     

 

Subtitel : Wat is de trend in de stand?

 

Wat is ‘hot’ en wat kan écht niet meer in de beursstand anno 2015?

Peter van Os: “De afgelopen periode is de toepassing van LED verlichting op de beursvloer misschien wel de grootste verandering te noemen. LED kan uiterst breed worden toepast en kan daarmee sfeerbepalend werken. We zullen deze vorm van licht dus de komende jaren nog volop terug zien komen in presentatiemeubels en balies, maar ook in zitmeubilair. De nieuwste generatie LED lampen is bovendien iets efficiënter dan de moderne spaarlamp, dus ook als functionele lichtbron is het interessant.

LED zien we natuurlijk ook terug in video walls. De ontwikkelingen binnen de audiovisuele presentatievormen blijven ook de komende tijd elkaar in rap tempo opvolgen. Gebogen beeld schermen en touch screens in alle vormen en maten, zijn in 2015 in steeds meer stands te vinden.

De prijzen in de standbouw liggen onder druk. Bedrijven vragen soms bij tientallen standbouwers offertes aan, en de goedkoopste krijgt de opdracht! Onder invloed van de crisis van de afgelopen jaren, was het steeds meer ‘back to basic’ in de standbouw. Zo verkleinde men bijvoorbeeld een standvloer van 100m2 naar 70 m2 of werd er gekozen voor een uniforme beursstands, die de afgelopen jaren ook steeds luxer zijn geworden.

De traditionele haar-tapijttegel is veelal vervangen door laminaat of een combinatie van harde en zachte vloerbedekking. In felle kleuren of bijvoorbeeld in de huiskleur van een bedrijf, geeft de juiste vloerbedekking de stand direct een verzorgde en frisse uitstraling.

 

Maar de uitstraling van de stand en de succesfactor van een beursdeelname, wordt natuurlijk niet alleen bepaald door meubilair en displays. Een doorn in mijn oog, en in dat van vele beursorganisatoren, is soms de houding van de standbemanning op de beursvloer. Ik spreek er zelfs wel eens iemand op aan: met de armen over elkaar, hangend op de rand van een stand, doe je geen zaken. Een enthousiaste, gastvrije uitstraling,  is waar het omgaat!

‘Een broodje eten achter je laptop en géén oog hebben voor passerende beursbezoekers’, dát kan dus écht niet meer!” 

Met vriendelijke groet,

Peter van Os