« Acteurs of hostessen op de beurs?»

Gepubliceerd op 24-09-2016

 

Acteurs of hostesses in zetten op een beurs. Is dat een goed idee?

Als we aan Peter van Os vragen of het aantal bedrijven dat acteurs of hostesses inzet om de beursbezoekers hun merk of product onder de aandacht te brengen groeit, antwoordt hij: Ik denk dat het inderdaad een groeiend fenomeen is. Bedrijven willen leads op een beurs. Soms kan een grapjas de aandacht naar een stand trekken, waar vervolgens de mensen van de firma zelf die potentiële interesse moeten overnemen om hun product of dienstverlening te verkopen. Maar het hoeft niet altijd een acteur in een rol te zijn die de aandacht van een bezoeker trekt. Een representatieve hostess met brains (m/v) kan vaak uitstekend het voorwerk voor de standbemanning verrichten in het gangpad van de beurs. Met twee a drie gerichte vragen kan worden bepaald of een bezoeker interessant is om de stand in te krijgen, of dat deze bezoeker vriendelijk kan worden afgewimpeld. Ik vind het inzetten van acteurs of hostesses vaak slim. Voorwaarde is wel dat zij een goede opdracht mee krijgen.

Voordelen


Acteurs en hostesses zijn opgeleid om mensen aan te spreken. Zij schromen niet om de beurspassant met een kwinkslag of directe vraag te bestoken, gaat Peter verder. Dat is vaak, zeker voor medewerkers die niet zo vaak in een beursstand staan, best moeilijk. Een doorgewinterde salesman of -vrouw zal het wellicht makkelijker afgaan, maar een gesprek aanknopen is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Het werkt bovendien ook efficiënt wanneer een hostess een quick-scan kan maken of iemand interessant is voor een bedrijf of niet. De standbemanning kan zich direct focussen op de serieuze leads.

BN-ers


Soms komen we ook Bekende Nederlanders tegen op een beurs. Peter zegt hierover: Ja, er zijn firma’s die hun naamsbekendheid willen vergroten met een BN-er op hun stand. Een bekende sporter of soapster komt bijvoorbeeld een uurtje handtekeningen uitdelen en gaat met de beursbezoeker op de foto. Dat kan voor de naamsbekendheid van een bedrijf goed werken, of het direct sales oplevert betwijfel ik.
Daarnaast zie je op grote publieksbeurzen als de Huishoudbeurs of Libelle Zomerweek dat zangers en zangeressen het evenement met entertainment komen versterken. Een Gerard Joling of Willeke Alberti trekt veel publiek en het biedt de beurs een gezellige, feestelijke uitstraling.

Sprekers


Tenslotte zijn er ook nog regelmatig seminars en trainingen die gekoppeld worden aan een (vak)beurs. Hier komen bekende en minder bekende sprekers zoals schrijvers, (voormalig) sporters, acteurs of motivatie trainers. Deze interessante sprekers weten in een verhaal hun ervaringen of kennisgebied te associëren met het vakgebied van de beursbezoekers. Er zijn boekingskantoren die gespecialiseerd zijn in het leveren van deze sprekers. Ook dit kan een beursbezoek aantrekkelijker maken besluit Peter.

14747222418407e8807c3c453c08c854d71978057c.jpg
7871474722098f7df12a91825c7199869a0a2197b0860.jpg