« Wat merken beurzen van terreurdreiging?»

Gepubliceerd op 20-01-2016

 

Uw Rentitredacteur heeft Peter van Os aan de telefoon terwijl laatstgenoemde onderweg is vanaf Brussels Expo naar zijn thuisbasis. Hij komt al vele jaren met grote regelmaat op het beursterrein van de Belgische hoofdstad en Peter was daar vandaag, enkele weken na de aanslagen in Parijs, dus ook. Brussel ligt onder een vergrootglas van politie en opsporingsdiensten nadat bleek dat de plegers van de terreurdaden uit de Brusselse deelgemeente Sint-Jans-Molenbeek komen.
Vandaag zag ik twee busjes met militairen rijden, maar dat was eigenlijk het enige merkbare, vertelt Peter. Natuurlijk zal de politie alert zijn en zullen inlichtingendiensten overuren draaien, maar bij het beursgebouw was daarvan niet veel merkbaar.


Terwijl Peter (met twee handen aan het stuur) terug naar Nederland rijdt, vertelt hij dat hij weet dat direct na de terreuraanslagen in Parijs er tenminste één beurs in Brussels Expo is afgelast: Dat is natuurlijk heel zuur voor de organisatoren en standhouders. Wanneer op het laatste moment een beurs moet worden geannuleerd zijn er altijd al veel kosten gemaakt. Wanneer een tentoonstelling helemaal geen doorgang kan vinden, kan dat zelfs rampzalig zijn voor belanghebbenden, maar er wordt in de regel naar een oplossing gezocht om de beurs op een ander tijdstip te laten plaatsvinden. Dat heeft natuurlijk organisatorisch ook veel voeten in de aarde. Er moet immers een beschikbare ruimte zijn, standhouders moeten op een ander tijdstip ook bereid zijn te komen en de bezoekers moeten tijdig worden geïnformeerd.


Peter merkt verder op: Organisatoren van beurzen in de Benelux kijken naar elkaar. Vanuit concurrentieoogpunt doen ze dat natuurlijk altijd, maar op dit moment wordt er ook gekeken hoe men met eventuele calamiteiten omgaat. Beurslocaties en organisatoren zullen wellicht hun calamiteitenplannen aan hebben gescherpt, maar voor bezoekers en exposanten is daarvan gelukkig niet veel merkbaar.


We vragen tenslotte of Peter gehoord heeft of er door de terreurdreiging recent exposanten hun deelname hebben afgezegd bij beurzen en tentoonstellingen in de Benelux.
Ik heb niet de indruk dat dit speelt bij exposanten. Veel standhouders komen vaak op beurzen en wanneer zij niet komen zal dit in hun omzet merkbaar zijn, aldus Peter van Os.